VANDEVI Asafetyda - hing w proszku 50g
Asafetida jest twardą żywiczną gumą,
szaro-białej barwy (gdy jest świeża), zmieniająca swój kolor wraz z
wiekiem na żółty, czerwony i ostatecznie brązowy. Jest ona sprzedawana w
postaci bloków lub elementów żywicy, a częściej w postaci drobnego
żółtego proszku, niekiedy krystalicznego lub granulowanego.
Zastosowanie kulinarne Asafetydy
Stosuje się ją w niewielkich ilościach, dodawana jest bezpośrednio do potrawy, smażona w oleju, lub moczona w wodzie. Asafetyda
jest używana głównie w wegetariańskiej kuchni indyjskiej, w której
silny aromat czosnku i cebuli poprawia smak wielu potraw, zwłaszcza
bramińskiej i kast Jain, gdzie cebula i czosnek są zabronione. Stosowana
jest głównie w południowej i zachodniej części Indii, choć tam nie
rośnie. Jest stosowana w wielu potrawach z soczewicy (często aby
zapobiec wzdęciom), wegetariańskich zupach i marynatach. Nadaje się
także do wielu potraw z ryb, przyprawia się nią także pappadums.